De WCD

De WCD is een afkorting voor Wand-Contact-Doos. Vaak wordt ook nog de naam “stopcontact” gebruikt. Dit is een redelijk ingeburgerd woord voor de WCD terwijl in de werkelijkheid een stopcontact een ander soort component is.

Omdat WCD’s steeds vaker toegepast worden in vloeren & plafonds valt langzaam maar zeker de term “wand” weg en wordt er enkel nog maar gesproken over een contactdoos.

Soorten WCD’s

Er zijn veel verschillende soorten WCD’s. Voor iedere toepassing is er wel een geschikte WCD. Hieronder kan je een aantal van deze WCD’s vinden:

 

Aansluiten van een WCD

Een wcd is vrij eenvoudig aan te sluiten. Een WCD heeft vaak 3 aansluitingen voor de fase, nul & aarde.
Tegenwoordig hebben vrijwel alle WCD’s een aarding (randaarde). In oude installaties kan je nog wel eens een WCD tegenkomen die geen aarding heeft. Hier sluit je dan enkel de fase & nul aan.

De aarding sluit je altijd aan op het middelste contact. De fase & nul maken in de praktijk niet zoveel uit. Vaak wordt er binnen een bedrijf de afspraak gemaakt dat bijvoorbeeld de fase altijd rechts komt.

De draden strip je ongeveer 1 cm af en daarna stop je deze in de WCD. Indien je nog een schroef verbinding hebt dan zal je even moeten kijken hoelang je moet afstrippen en misschien zelfs even een oogje buigen.
Zorg er altijd voor dat er geen koper uit de aansluiting steekt en dat de draad stevig genoeg is aangesloten.
Het wordt afgeraden om draden te hergebruiken als deze uit een klemverbinding zijn gekomen. Dit is omdat de kern beschadigd kan zijn en hierdoor in de toekomst een storing kan ontstaan.